שאלון ליבוביץ’ לבוגרים- לאבחון עצמי של רמת חרדה חברתית (18+)

שאלון זה פונה ומותאם לבוגרים (18+).

למעבר לשאלון ליבוביץ’ מותאם לילדים ונוער לחצו כאן

שאלון חרדה חברתית או מבחן לייבוביץ (LSAS) הוא שאלון קצר שפותח בשנת 1987 על ידי פסיכיאטר וחוקר באוניברסיטתת קולומביה בשם מייקל לייבוביץ. מטרתו של שאלון לייבוביץ’ היא לעזור באיבחון חרדה חברתית. השאלון נמצא בשימוש בנסיונות קליניים ועל מנת להעריך את האפקטיביות של טיפול קוגניטיבי התנהגותי. מספר מחקרים הראו שהשאלון אמין ותקף. אם אתם שואלים את עצמכם האם אתם סובלים מחרדה חברתית, תוכלו להיעזר בשאלון למילוי עצמי ככלי הערכה ראשוני.

בעזרת מבחן לייבוביץ’ נוכל לתת אבחנה ראשונית לגבי רמת חרדה חברתית של אדם. השאלות בשאלון מתארות סיטואציות שונות מחיי היומיום העלולות לעורר חרדה. על הנבחן להשיב על שאלות הנוגעות לרמת ההימנעות או החרדה בהתייחסו לתקופה האחרונה. אם לא חווה סיטואציות שכאלו בעת האחרונה נדרש הנבחן להעריך כאת רמת ההימנעות ורמת החרדה במידה והיה חווה סיטואציה שכזו בשבוע האחרון. ככל שרמת הניקוד גבוהה אצל המשיב על השאלון, כך נראה שהנבחן סובל מחרדה חברתית משמעותית יותר.

הוראות: בתשובות התייחסו לשבוע האחרון, כולל היום. אם אחד מהמצבים לא התרחש בשבוע שעבר, דרגו אותו בהתאם לאיך שאתם חושבים שהייתם נוהגים במצב זה. לגבי כל מצב דרגו את מידת הפחד או החרדה שהרגשתם ואת התכיפות בה אתם נמנעים מהמצב.

# אירוע פחד או חרדה המנעות
1. להשתמש בטלפון בנוכחות אנשים
2. להשתתף בפעילות בקבוצה קטנה
3. לאכול בנוכחות אנשים
4. לשתות בנוכחות אנשים
5. לדבר עם בעל סמכות
6. לפעול להופיע או לדבר בפני קהל
7. ללכת למסיבה
8. לעבוד כשצופים בך
9. לכתוב כשצופים בך
10. לדבר בטלפון עם מישהו שאינך מכיר היטב
11. לדבר פנים מול פנים עם מישהו שאינך מכיר היטב
12. לפגוש אנשים זרים
13. להשתמש בבית שימוש ציבורי
14. להכנס לחדר שבו יושבים כבר אנשים
15. להיות במרכז תשומת הלב
16. לדבר בקול רם בפגישה
17. להשתתף במבחן הבוחן את יכולתך, כישוריך או ידיעותיך
18. לבטא אי הסכמה בפני מישהו שאינך מכיר היטב
19. להביט ישירות לעיניים של מישהו שאינך מכיר/ה היטב
20. לנאום בפני קבוצה נאום שהוכן מראש
21. לנסות ליזום מפגש למטרה רומנטית או מינית
22. להחזיר מוצר לחנות כדי לקבל החזר כספי
23. לערוך מסיבה
24. להתנגד לאיש מכירות לחצן

תוצאה:

55-65 – חרדה חברתית קלה

65-80 – חרדה חברתית בולטת

80-95 – חרדה חברתית קשה

מעל 95- חרדה חברתית קשה מאוד

פרטים נוספים אודות השאלון:

על מנת להעריך רמת חרדה חברתית, פסיכולוגים ומטפלים מבדילים בין חרדת ביצוע לבין חרדה מפני סיטואציות חברתיות. חרדה חברתית מתאפיינת בחשש מתמשך וקבוע של אדם שתיגרם לו מבוכה או שיהיה מושא לביקורת או הערכה שלילית בזמן אינטראקציה חברתית או הופעה ציבורית. מבחן לייבוביץ’ מתייחס גם לאינטראקציות חברתיות וגם לחרדת ביצוע.

השאלון כולל 24 שאלות, מתוכן 13 מתייחסות לחרדת ביצוע ו 11 לסיטואציות חברתיות. המבחן פותח ככלי עזר למטפל אולם הוכח כתקף גם כשאלון למילוי עצמי. ישנן שתי עמודות לכל סיטואציה האחת של פחד או חרדה והשנייה של הימנעות. על ממלא השאלון לבחור את מידת הפחד או החרדה שחש מול הסיטואציה, והן את התכיפות של ההימנעות. בכל אחת מהעמודות הנבחן מדרג את תחושותיו. הדירוג הוא בין ספרות 0 ל- 3. וליד כל ספרה מופיעה ההגדרה. לדוגמה בעמודת הפחד: 0= כלל לא , 3= רב מאוד. בעמודת ההימנעות: 1= לפעמים, 2= לעיתים קרובות. מחיבור התוצאות של עמודת החרדה ועמודת ההימנעות נקבל את הניקוד הכללי, כאשר הניקוד המקסימלי הוא 144 נקודות. על פי המחקר חרדה חברתית אינה סבירה בניקוד של 30 נקודות או פחות. 30-60 יש סבירות מסוימת לחרדה חברתית – אנשים בתחום זה בדרך כלל יפנו לטיפול עבור חרדה חברתית ספיציפית (לא כללית). 60-90 חרדה חברתית בסבירות גבוהה – אנשים בתחום זה בדרך כלל סובלים מחרדה חברתית כללית. מעל 90 – הסבירות לחרדה חברתית מאוד גבוהה – אנשים בתחום זה יתקשו לתפקד חברתית ויחוו מצוקה רגשית קשה. בעזרת שאלון חרדה חברתית נוכל לקבל מושג ראשוני האם יתכן שהנבחן סובל מחרדה חברתית או שלא. נציין שמדובר בכלי לאבחון ראשוני – אבחון מלא רשאים לבצע אנשי מקצוע מוסמכים כמו פסיכולוג או פסיכיאטר.

אל תתלבטו לבד, צרו קשר - נשמח לעזור!
 
מתלבטים? מוזמנים ליצור קשר ונשמח לסייע: